Ett av mine favorittbakverk er uten tvil scones. Smakfulle, ganske så kompakte og til tider vidunderlig smuldrete - de er den perfekte frokosten sammen med ost, marmelade og en rykende varm kopp te. De er også veldig lette å lage, trenger ingen heving og kan variereres i det uendelige. Det eneste "problemet" er at de ofte inneholder veldig mye smør og hvitt mel, noe som ikke er så gunstig for figuren ved for høyt inntak over lengre tid. Så fordi jeg ønsker å spise scones oftere uten å bekymre meg for det, bruker jeg en sunnere variant til vanlig. Det betyr selvsagt ikke at jeg ikke skeier ut av og til, og lager mer fettrike oppskrifter.
One of my favorite pastries is without a doubt scones. Tasty, quite compact and sometimes wonderfully crumbly - they are the perfect breakfast combined with cheese, marmelade and a steaming hot cup of tea. They are also very easy to make, don't require time to raise, and can be made in a infinite number of variations. The only "problem" is that they often contain a lot of butter and white flour, which isn't very beneficial for your figure if you eat a lot of it regularly. So because I want to eat scones more often without worrying about this, I often use a healthier recipe. That doesn't mean that I'm not splurging every now and then by making full fat scones.
1 dl fullkornshvetemel / sammalt hvete fin
1 dl havregryn
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
1,5 ts smør
1,5 dl mager kesam
1 ts honning
Frivillige tilsetninger: hakkede nøtter, tørket frukt, sitronskall, krydder osv.
Ingredients you'll need (for 1-2 people):
1 dl white whole wheat flour
1 dl oats
1.5 tsp baking powder
0.5 tsp salt
1.5 tsp butter
1.5 dl quark or low fat yogurt
1 tsp honey
Optional add-ins: chopped nuts, dried fruit, lemon peel, spices etc.
Preheat the oven to 175 degrees C. Mix the dry ingredients (flour, oats, baking powder and salt) together in a bowl. Use your hands to incorporate the butter, until you have a crumbly dough.
Rør ut honningen i kesamen, og tilsett så dette i smuldredeigen. Miks sammen til det er akkurat blandet. Ha i alternative smakstilsetninger hvis du vil.
Stir the honey into the quark/yogurt, and add this to the crumbly dough. Mix together until it's just combined. Incorporate optional add-ins if you wish.
Du har nå en ganske så formelig deig, som er noe fastere enn en vanlig sconesdeig (som skal være mer klissete).
You'll now have a quite shapable dough, which is somewhat firmer than a normal scones dough (which is supposed to be more sticky).
Now you can shape the dough into whatever you'd like. I chose to make a squirrel this time around. The three steps I used are shown in the photo. I made the squirrel quite thick so it would be easy to part it in two.
Stek i ca 15-20 minutter til gyldne. Ta ut av ovnen og la dem kjøle seg ned på en rist en liten stund.
Bake for about 15 - 20 minutes until golden. Remove from the oven and let cool down slightly on a baking rack.
Finn frem en god kniv for å dele figuren på tvers.
Find a good knife to cut the figure across.
Voila! Now you have two squirrels, or other shapes, that you can decorate according to your own wishes. They are somewhat firmer than ordinary scones but still taste like a delicious treat. Scones are best the same day you baked them.
Denne gangen valgte jeg å dekorere ekornet mitt med et hasselnøtt- og sjokoladepålegg (en slags Nugatti), noe som jo kansellerer ut det "sunne" elementet, men det var en perfekt kombinasjon for farge og innhold (nøtter = ekorn). Og jeg må innrømme at det smakte fantastisk også! Absolutt verdt det innimellom for å være litt god med seg selv.
I chose to decorate my squirrel with a hazelnut and chocolate spread (kind of like Nutella), which sort of cancels out the whole "healthy" element but it fit perfectly in terms of color and content (nuts = squirrels). And I must admit, it was absolutely delicious too! Definitely worth it for the occasional treat.
De hvite detaljene ble laget av gresk yogurt, med et tørket blåbær til øye. Halen ble dekorert med mandelflak.
The white details were made out of Greek yogurt, with a dried blueberry for the eye. The tail was decorated with almond flakes.
Selv om det ikke er sesong nå fikk jeg tak i noen vakre jordbær som ble brukt i matkunsten.
Even though they are not in season now, I got my hands on some beautiful strawberries that I used in the food art.
Til slutt la jeg til et par ekstra detaljer, blant dem en sol av tørket aprikos.
Finally, a few extra details were added, amongst them a dried apricot sun.
Og slik ble det endelige resultatet. Jeg håper du får glede av oppskriften, bruker den til å lage dine egne ting og koser deg med smaken.
And this was the final result. I hope you'll enjoy the recipe, use it to make your own things and appreciate the taste.
Love, Ida
No comments:
Post a Comment