Saturday 19 January 2013

Min sunne pannekakeoppskrift / My healthy pancake recipe


Søndager hos meg betyr vanligvis at det er pannekaker til frokost. Jeg foretrekker de tykkere, mer amerikanske typene, men ikke sukker og fettinnholdet disse tradisjonelt har (bortsett fra til spesielle anledninger). Jeg tror jeg har funnet min perfekte kombinasjon i disse cottage cheese-pannekakene med banan og havre som jeg har justert over årene. Mange lignende oppskrifter finnes på nettet, her presenterer jeg den jeg bruker. Det høres kanskje rart ut å putte cottage cheese i pannekaker, men tro meg, du vil knapt merke at det er der. Det gir bare deilig tykkhet og tekstur. Bananen sørger for akkurat passe søthet, bruk helst en godt moden en. 

Sundays at my house usually means pancakes for breakfast. I prefer the thicker more American type but not the associated sugar and fat content (except for special occasions). I think I've find my perfect combination in these banana oat cottage cheese pancakes, that I've fine tuned over the years. There are many similar recipes online, this is just the version I'm using. It might sound strange to put cottage cheese in pancakes but trust me, you'll hardly know it's there. It's just providing some delicious thickness and texture. The banana adds just a hint of sweetness, preferably you should use a ripe one. Etter at jeg begynte med matkunst fant jeg ut at pannekakene også egner seg godt for dette formålet ettersom de er ganske så stabile når de stekes. Røren er så tykk at den ikke renner utover etter at den er tømt i pannen, og dette er viktig når man lager ulike pannekakefigurer. 

After I started doing food art, I found that the pancakes are also quite suited for this purpose too due to their relative stability when cooked. The batter is so thick it doesn't run very much once it's poured into the frying pan, and this is important when making different pancake shapes. 

Grunnoppskriften er som følgende (nok til 2 sultne personer):

Vått: 
1/2 boks cottage cheese (ca 150 gram)
2 egg
1 medium banan, moden

Tørt: 
1/2 dl havregryn
1/2 dl fint sammalt mel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt 

The basic recipe is as follows (enough for 2 hungry people):

Wet:
1/2 box cottage cheese (approx. 150 grams)
2 eggs
1 medium banana, ripe 

Dry:
1/2 dl oatmeal
1/2 dl fine whole wheat flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt Første steg er å finne frem de våte ingrediensene (cottage cheese, egg, banan). Mos disse enten godt for hånd eller bruk en food processor for å få en veldig jevn røre. Jeg bruker minihakkeren som hører til stavmikseren min for å gjøre dette. 

First, assemble the wet ingredients (cottage cheese, eggs, banana). Either mash these well together by hand or use a food processor to get a really fine batter. I use the mini chopper attachment to my hand blender to do this step. 
Når det våte er godt blandet (og helst ikke med så mye søl som meg), tøm det oppi en bakebolle. Miks de resterende (tørre) ingrediensene sammen og rør dette inn. Juster med mer mel eller litt melk hvis konsistensen ikke er slik du liker det. Dette er ingen eksakt oppskrift, og våtheten avhenger av hvor stor banan du bruker. 

Once the wet is well blended (preferably without spilling as much as I did), transfer to a baking bowl. Mix the rest of the ingredients (dry) and stir it all together into a thick batter. Adjust with more flour or a bit of milk if the consistency isn't to your liking. This is not an exact recipe, and the wetness depends on the size of the banana you use. Røren skal være ganske så tykk, slik at det tar litt tid før den glir av skjeen. 

The batter should be quite thick though, taking a while to fall off the spoon. 


Noen ganger har jeg i litt ekstra smak i røren ved å tilsette kanel, kardemomme eller vanilje. Dette er selvsagt frivillig. Linfrø tilsettes også av og til, for å gi ekstra fiber. Merk at sistnevnte gjør røren betydelig tykkere, så da må du kanskje ha i mindre mel eller melk.

Sometimes I like to add a bit of extra taste to the batter in the form of cinnamon, cardamom or vanilla. These are optional. Flaxseeds are also added sometimes, to give a little extra fiber. Please note that flaxseeds make the batter considerably thickers, so you'll have to adjust the amount of flour or add some milk if you use it. 


Varm opp olje eller smør i en stekepanne på middels varme. Legg på en stor klatt som du smører utover i den ønskede form. For å gjøre matkunst på frihånd er det ofte praktisk å ha en vanlig bordkniv tilgjengelig så du kan glatte ut kanter og justere litt underveis.

Heat oil or butter in a flying pan over medium heat. Add a big dollop of batter that you spread into the desired shape. To make food art pancakes, it's often useful to have a knife available so you can even out edges and adjust along the way.  


Noen ganger bruker jeg er spruteflaske for å lage de mer avanserte pannekakefigurene. Jeg kommer tilbake med mer om dette senere. 

I sometimes use a pastry bottle to help me create the more exact pancake shapes. I will come back with more about this later on. Stek pannekakene til de er gyldne, og snu. Nyt med fersk frukt, yogurt og lønnesirup - det er min favoritt i alle fall! 

Fry until golden brown, then flip it over. Enjoy with fresh fruits, yogurt and maple syrup - at least that´s my favorite! 

38 comments:

 1. Det er interessant å se noen bruke så mye tid og energi på mat, vi befinner oss nok på totalt motsatt side av skalen. :) Jeg ser på mat som drivstoff, mat er noe jeg spiser fordi jeg må, ikke fordi jeg vil. Så mat bruker jeg minst mulig tid på, det er ikke så viktig hva det er eller hvordan det ser ut så lenge det inneholder nok næring.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da er vi nok litt forskjellige ja, men slik er det jo. Mat er en stor kilde til glede for meg ihvertfall. :)

   Delete
 2. Jeg lager også ofte pannekaker til frokost på søndager! Pleier å bruke en veldig basic og tradisjonell oppskrift, men fikk veldig lyst til å prøve denne også. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er en fin tradisjon synes jeg, gjør det litt mer spesielt. Si ifra hva du synes hvis du prøver oppskriften, alltid interessant å høre hva folk synes. :)

   Delete
  2. Prøvde oppskrifen i kveld, og det ble suksess! Jeg hadde oppi en skvett melk i tillegg, for hadde bare en bitteliten banan. Det ble bra, og smakte like godt som pannekaker av den ikke fullt så sunne typen. Takk for oppskrift!

   Delete
 3. Hei! Jeg lagde disse til meg og kjæresten til frokost i dag, det var kjempegodt! Takk for oppskriften :D Så gikk vi på skitur, og var mette lenge.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nydelig å høre! Jeg pleier når føret tillater det (dvs stort i sommerhalvåret) å løpe en langtur (rundt 15 km) en times tid etter å ha spist disse, og synes også de gir god energi. :)

   Delete
  2. Hei, Vet du at det finnes havremel? Jeg er en stor fan av havremel. det smaker godt og er enda mer anvendelig enn havregryn. Havremel ville vært utmerket i denne oppskriften.

   Delete
 4. Denne oppskrifta skal jeg prøve!! :)

  ReplyDelete
 5. Du er så utrolig flink! Jeg gleder meg så til min lille Iben blir større og skal begynne på skikkelig mat. Du inspirerer!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Supert å høre, bare å begynne å samle inspirasjon allerede. :)

   Delete
 6. Bra blogg, Ida!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  ReplyDelete
 7. Hvor mange kalorier ca er det i hver pannekake?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det vet jeg dessverre ikke, det kommer jo også an på hvor store pannekaker du lager. Det er sikkert lettest hvis du regner ut hva hele røren kommer på og så deler opp, pleier å bli mellom 6-8 medium pannekaker. Siden disse pannekakene inneholder bare bra ting tenker jeg ikke på kaloriene når jeg spiser dem. :)

   Delete
 8. Veldig inspirerende - spesielt for oss med kresne barn :-)
  Hva har du gjort for å få apehodet mørkt?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så bra, jeg elsker å inspirere! :)

   Jeg har hatt littegrann kakaopulver i røren for å gjøre hodet mørkt.

   Delete
 9. Ser herlig ut! Her i huset er også pannekaker en hyppig brukt søndagsfrokost, har brukt en annen versjon av cottage cheese pannekaker som regel. Skal teste denne! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Søndag er pannekakedagen over alle. Håper det smaker!

   Delete
 10. Dagens middag! Elsker cottage cheese!

  ReplyDelete
 11. Må teste denne! Bruker å lage sunne(re) vafler på lørdagsmorgenen, men kan bli lei det også etterhvert! Tenker jeg og de søte små skal lage dette istedet til helga.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er greit å variere litt, jeg håper det smaker både for store og små. :)

   Delete
 12. Dette hørtes kjempe godt ut! Har skrevet ut oppskriften og gleder meg til å prøve!

  ReplyDelete
 13. hehe det her var jo genialt!! Dette må prøves :)
  Btw digger at du forklarer så detaljert og med bilder!
  Taakkk !

  ReplyDelete
 14. Disse var veldig gode og sunne. Serverte dem til sønnen min med god samvittighet:)

  ReplyDelete
 15. Pannekakene ble kjempegode :) De kommer jeg til å lage flere ganger!

  ReplyDelete
 16. Skal teste disse til middag i dag, med mager kesam og blåbær, gleder meg!! Ser for meg at det blir en yndet helgefrokost også. Kul blogg du har :)

  ReplyDelete
 17. En venninne og jeg laget disse i går, vi hadde i litt kanel og vaniljesukker, og jeg kan med hånden på hjertet si at det er de beste pannekakene jeg noen gang har spist! Tusen takk for oppskrift :D

  ReplyDelete
 18. Står og freser meg disse til meg og kjæresten nå, yummy!

  ReplyDelete
 19. Dette ser lovende ut! Jeg skal prøve i løpet av helga :) Hærlig å se at du er så positiv og at du bruker tid på å kose deg med å lage / nyte mat. Jeg smiler bare jeg leser det du skriver her. På forhånd takk og god helg :)

  ReplyDelete