Sunday, 27 January 2013

Ukens frokoster uke 4 / Week 4 in Breakfasts


Denne ukens frokoster har vært litt av alt. Det startet på mandag med et solsikkerundstykke med solsikke laget av ost og oliven. Jeg lar meg ofte inspirere av navnet på tingene, så her var det en direkte link. På tirsdag laget jeg pandahavregrøt med blåbærsyltetøy og banan, en riktig deilig start på dagen. Smaken og kombinasjonen av ingredienser er viktig når jeg lager måltidene mine, ettersom jeg spiser dem alle. 

This weeks breakfasts have been a little bit of everything. It started off on Monday with a sunflower bun with a cheese and olive sunflower on top. I'm often inspired by the names of things, so this was a direct link. On Tuesday I made a panda oatmeal bowl with blueberry jam and banana, a really delicious start of the day. The taste and combination of flavours is important when I make my meals, as I do eat them all. 


Kilde/source: http://www.vangoghgallery.com/ 
På ondag var det tide med en ny frokost med solsikketema, med et nytt tillegg til min kunstskive-serie. Denne gangen var jeg inspirert av de kjente maleriene til Vincent van Gogh. Den nederlandske maleren laget to solsikkeserier, en med blomstene liggene på bakken (Paris-serien), og et senere sett med blomstene i en vase (Arles-serien). Jeg foretrekker sistnevnte og brukte bildet over som mitt utgangspunkt da jeg laget kunstskiven. Solsikkene er laget av aprikos og rosiner, i en fikenvase. Bakgrunnen er yogurt og pasjonsfruktsyltetøy.  

On Wednesday it was time for another sunflower themed breakfast, with an entry in my Art Toast Series. This time I was inspired by the famous painting(s) by Vincent van Gogh. The Dutch painter did two sunflower series, on of the flowers lying on the ground (the Paris series) and a later set with the flowers in a vase (the Arles series). I prefer the latter and used the above image as my starting point when creating the toast version. The sunflowers are made up by apricots and raisins, in a fig vase. The background is yogurt and passion fruit curd.   
Kilde/source: www.twitter.com/NRKSF
Torsdagsinnlegget på Instagram var en pannekake jeg laget til NRK Sogn og Fjordane da jeg var frokostgjest der forrige torsdag. Jeg lastet det opp denne uken fordi jeg fikk en plutselig overnattingsgjest og ville ikke plage dem med mitt mer omstendelige frokostrituale. ;-) Hesten er en pannekake pyntet med gresk yogurt inspirert av logen til radiokanalen jeg var på. 

The Thursday post on Instagram was a pancake I did for the Norwegian Broadcasting (NRK) when I was a guest in a breakfast show last Thursday. I uploaded it this week because I got a surprise overnight guest and didn't want to bother them with my now more elaborate morning "ritual". ;-) It's a pancake topped with greek yogurt inspired by the logo of the radio channel I was on. 

Kilde/source: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6236941 
Fredag hadde jeg et besøk på morgenen som jeg skal komme tilbake til, men da ville jeg i hvertfall lage noe veldig norsk. Jeg tok derfor utgangspunkt i en av de mest utbredte nasjonalromantiske klisjeene, nemlig "elg i solnedgang". På slutten av 1970-tallet hang slike bilder på svært mange vegger rundt omkring i de norske hjem.  Jeg laget elgen av én skive, som jeg skjærte ut slik at delen under magen ble ansiktet på elgen. Deretter ble den dekorert med eplehorn og sol av appelsin og eplebiter. Jeg la ved et kiwitre og et par blåbær for å lage skogsstemning, men sistnevnte ble heller tolket som elgbæsj, som var litt morsomt. Ting blir aldri helt slik jeg hadde planlagt, av og til kan det bli bedre også.  

On Friday I had a visit in the morning which I will come back too, but I wanted to make something really Norwegian. My starting point was one of the best known national clichées, the "elk at sunset". At the end of the 1970s national romantic paintings like the one above was hanging in most Norwegian homes. I carved out an elk from one piece of bread, by making the part between the legs into a head. Then I added apple antlers and a sun made out of oranges and apple pieces. A kiwi tree and blueberries were added for forest effect but the latter was interpreted as elk pooh, which was kind of hilarious. Things don't always turn out the way I planned them, sometimes they're better too. 

Kilde/source: Wikipedia
Hufsa i Mummidalen var omtrent det skumleste jeg visste da jeg var liten. Hennes kalde blikk, vide munn og frysende effekt kan skremme enhver. Men hun er jo egentlig bare ensom og søker varme, men alle frykter unna - dette er jo litt trist også. Min Hufse er laget på en brødskive med blåbæryogurt (blåbærsyltetøy blandet med gresk yogurt) for å få den riktige fargen. Ansiktsdetaljene og hendene er skåret ut av svisker. 

The Groke from the Moomin valley stories was about the most scary thing I knew about when I was a child. Her cold stare, wide mouth and freezing effect could scare anyone. But in reality she is just lonely and seeks warmth but everyone steers away from her, which I find kind of sad too. My Groke is made out of a piece of bread with blueberry yogurt (blueberry jam mixed with Greek yogurt) to get the right color. The facial details and the hands are carved from prunes. 


Til slutt laget jeg en frokost inspirert av den fine filmen UP, laget av Pixar. Druer har alltid minnet med på ballonger så dette var en perfekt måte å få brukt dem slik. 

Lastly, I did a breakfast inspired by the lovely movie UP, made by Pixar. Grapes have always reminded me of balloons so this was the perfect way to use them in that context. 

Love, Ida 

3 comments:

  1. Greetings from Finland! I really enjoy your blog! And thanks for reminding me that the Groke is actually she - it's so easy to forget as we don't have separate words for female and male personas in Finnish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Katri! Lovely to hear from you, I'm glad you like the blog. Nice tidbit about the Finnish language too, curious how that is different. :)

      Delete
  2. This is amazing!!! Greets from England|Germany! I love love love that you have a blog now!
    Lots of love!
    Maria

    ReplyDelete