Sunday 20 January 2013

Ukens frokoster + media / The Week in Breakfasts + Media


Det har vært en ganske vanvittig uke i forhold til mediaopptredener, med artikler i Norges to største aviser, VG og Aftenposten, der sistnevnte også la ut video, samt at jeg var frokostgjest på NRK Sogn og Fjordane radio på torsdag. Jeg er såklart veldig glad for at så mange er interestert i det jeg gjør, så selv om det har vært travelt, er jeg veldig takknemlig. Jeg vil gjerne legge ut artiklene og link til videoen her, i tillegg til å oppsummere ukens frokoster som vanlig.

It's been quite a crazy week in terms of media appearances, as there has been articles in the two biggest Norwegian newspapers with one of them also posting a video, plus I've been on a radio show. I'm of course very happy that so many people are interested in what I do, so even though it's been busy, I'm very grateful. I wanted to show you the articles and a link to the video in this post, in addition to summing up the weekly breakfasts as usual. 


Først ute var VG på fredag. Denne artikkelen er bare tilgjengelig under den betalte tilgangen VG pluss på nettet, men jeg har scannet inn teksten og lagt den på min oppdaterte mediaside for de som vil se.  Aftenpostens artikkel kan finnes her og den tilhørende videoen kan ses her. 

First out was VG on Friday. The article is only available in the paid section online, so I've scanned the text and put it on my updated my media page. The Aftenposten article on Saturday is found online here. Click to see the video on Aftenpostens webpage. 

Kilde/source: http://blogg.godtbrod.no/
Så til ukens frokoster. Mandagen startet i velpleiens tegn med et bilde fra min serie av rundstykker jeg har laget i samarbeid med Godt Brød. Mange starter året med å ta litt ekstra godt vare på seg selv, og da passer vel en ansiktsmaske ypperlig.

And now the breakfasts of the week. Monday started off in the spirit of well being with a picture from my series I've made in collaboration with the organic bakery chain Godt Brød. A lot of you are starting the year by taking extra good care of yourself, so I figured a facial mask should fit excellently. 


Den neste frokosten var en tallerken inspirert av coverbildet til skrekkfilmen "Haisommer". Selv om jeg aldri har vært i nærheten av haier skremmer de meg. Jeg har ikke turt å se filmen selv, men tenkte jeg kanskje kunne overvinne litt av frykten ved å lage en søt frokostversjon av den ikoniske filmplakaten. På et vis tror jeg det fungerte.

Next up was a plate inspired by the cover of the horror movie "Jaws". Even though I've never been in the vicinity of sharks, they really frighten me. I haven't dared to see the movie but thought I might conquer some of the irrational fear by making a cute breakfast version of the iconic poster. In a way I think it worked.

På onsdag var jeg litt lei av matkunsten, og ville heller fokusere på skjønnheten som det enkle representerer. Jeg la derfor ut et bilde av en kaffekopp og en grapefrukt. Kombinasjon av disse to fungerer faktisk, selv om begge er syrlige. Jeg spiste yogurt med hjemmelaget frokostblanding ved siden av.

On Wednesday I felt a bit fed up with the food art, and I wanted to explore the beauty of the simple in posting a coffee and grapefruit photo. The combination of the two actually works, even though they are two acidic components. I had some yogurt and homemade granola on the side. 

Torsdagsfrokosten var en slags fantasifugl med salatvinge, eggeøye og paprikanebb- og ben.

The Thursday breakfast was a sort of fantasy bird with a lettuce wing, egg eye and bell pepper beak and legs. 

Kilde/source: VG
På fredag la jeg ut kuen jeg laget til VG, der ansiktet består av en skive med brunost, hvitost, blåbær og druer. Jeg la til et par blomster av sukkererter og cherrytomater og en aprikossol på tallerkenen slik at det skulle bli et slags landskap. 

On Friday I posted the cow I made for the newspaper VG, where the face is a slice of bread with Norwegian brown cheese, white cheese, blueberries and grapes. I added a couple of flowers made of sugar snaps and cherry tomatoes plus an apricot sun to make a sort of landscape. 

Kilde/source: Aftenposten.noDen hvite malen som jeg laget for Aftenposten ble lagt ut på lørdag. Den består av en hvalformet pannekake med blåbærøye og druemunn, samt et maritimt miljø av de samme ingrediensene rundt. Ved å lage den hvit ønsket jeg å gi assosiasjoner til den litterære klassikeren "Moby Dick" der hovedpersonen for evig søker etter sin hvite hval.

The white whale that I made for the newspaper Aftenposten was the Saturday post. It consists of a whale shaped pancake with blueberry eye and red grape mouth and a surrounding seascape made with the same ingredients. By making it white I wanted to give associations to the literary classic "Moby Dick" where the main character is eternally seeking his white whale. 


Til slutt kom de fire russiske dukkene kalt matryoshka. Jeg dedikerte denne til alle mødre, og spesielt til minne om min egen, som gikk bort for akkurat et år siden i dag. Hun fikk dermed dessverre ikke sett mine frokostkreasjoner og oppstyret rundt dem, men jeg vet i hjertet mitt at hun ville elsket det. 

Finally, the four Russian nesting dolls, or matryoshkas. I dedicated this to all mothers, and in particularly in memory of my own, who passed away exactly a year ago today. Unfortunately she didn't get to experience my breakfast creations and all the attention they have received but I know in my heart she would have loved them.

Love, Ida

16 comments:

 1. Bluebær, hihi. Litt språkvill? Ser ut som du har hatt en spennende uke, veldig gøy å følge med!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, godt noen følger med, absolutt språkvill og litt trøtt! Det er nå rettet.

   Delete
 2. Trist at høre at din mor er gået bort. Jeg er sikker på at hun ville have elsket din mad-kunst som alle os andre! Og dejlig blog du har også Ida - den gør hverdagen lidt lysere ;)
  Jeg undrer mig bare hvilken foto app du bruger for at få dine billeder så lyse. Jeg tænker når du tager morgenmads billeder, og det er mørkt uden for, er dine billeder stadig lyse og fine :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for omtanken og de hyggelige tilbakemeldingene. :)

   Når det gjelder at bildene er lyse så har jeg i det siste "jukset" litt nettopp fordi det er så utfordrende å få fine bilder i mørket. Jeg har da laget et ekstra matkunstverk (f.eks. til lunsj) i helgene slik at jeg får finere bilder. Jeg har også gjort et samarbeid med bakeriet Godt Brød som ble gjort på dagtid. På bildene jeg faktisk tar om morgenen, bruker jeg Snapseed-appen, der kan man gjøre en god del justeringer.

   Delete
 3. Flott video! Moro å se :)

  ReplyDelete
 4. Så trist å høre om mammaen din! Hun ser nydelig ut <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk Susanne, hun var veldig humørspredende og kreativ selv også. :)

   Delete
 5. De fleste ser ut til å fortsatt sitte fast i tankegangen til en 5-åring her, så jeg vil gjerne påpeke noe. Du er voksen og sitter i verdens rikest land og leker med maten din. Når jeg var liten fikk vi streng beskjed om ikke å leke med maten. Verden er full av mennesker som ikke har mat, så det å se et voksent menneske i Norge bruke tid på å lage barnslige figurer av maten er kun provoserende. Kall det matkunst, kall det hva du vil, dette er bare barnslig og dumt, på tide å bli voksen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Trist at du har så lett for å bli provosert, og er så opptatt av at man skal være voksen, når det er så mye andre og viktigere ting å bekymre seg for her i verden . Er det ikke positivt å leke med maten, så lenge det gjør en überfristet og inspirert, gir en vann i munnen og lysten til spise det hele opp... ? Problemet er all kasting av mat, ikke lekingen. Og så vidt jeg har fått med meg, er det lite av maten som går i søpla til Ida.

   Ida - TAKK for at du deler din glede av mat og matlaging, og inspirerer oss i så måte. Med et fokus om at MAT ER GØY (ikke minst næringsrikt og så variert), ser jeg ikke noe annet enn at det fremmer bedre matvaner og bedre matlyst hos de fleste.

   Keep up the good work. Jeg digger instagram-kontoen din, og er glad for at du nå også har fått en blogg :-)

   *god klem*

   ps. Jeg er sikker på at mammaen din opplever det hele, fra et eller annet sted, og er veldig stolt av deg!

   Delete
  2. Flere av aspektene jeg hadde tenkt å ta opp i forhold til din kommentar her, har allerede blitt dekket fint i svaret til aboxof-chocolate.

   Jeg er enig i at det er trist at du provoseres så lett. Dette er noe jeg gjør for å spre matglede, og utsagnet om at man ikke skal leke med maten handler mer om at man gjør dette i stedet for å spise enn at man ikke skal være kreativ i matveien. Ingrediensene jeg bruker er ofte det samme som folk flest har på brødskiven(ost, agurk, paprika, tomat f.eks.), bare presentert på en annerledes måte. Jeg kaster svært lite av maten, det som skjæres av blir også spist, så argumentet ditt om folk som ikke har mat er egentlig ikke relevant.

   Og til slutt: Hvis det å være voksen innebærer å ikke kunne ha det gøy og være kreativ, så foretrekker jeg heller å være barnslig.

   Delete
  3. Takk igjen til aboxof-chocolate, jeg setter veldig pris på kommentarene dine og kunne ikke vært mer enig. :)

   Delete
 6. Sånt fint bilde på mamman din! Jag är sikker på att hon sitter nånstans i himlen och är väldigt förnöjd att dottern hennes är så flink å spise frokust, å framför allt inspirerar andra til å spise sundere och mer morsomt.

  Den anonyma kommentatorn over har ju helt missat poängen... För det första uppmanar du (indirekt) til ett sundare kosthåll med mer frukt och grönt och mindre kött (=mindre miljøpåverkan & mindre resursbruk). För det andra har det väl aldrig varit nåt fel i å presentera maten på ett lekfullt vis? Lurer på om Anonymous blir lika provocert av en vanlig brödskiva med ost på?? Du spiser ju maten efteråt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk skal du ha for støtteerklæringen, du har helt rett. Det vil alltid komme noen slike kommentarer når man stikker seg litt ut. Man skal selvsagt ta dem på alvor og svare på "anklagene", men det går ikke veldig dypt innpå meg fordi jeg vet hvor jeg selv står. :)

   Delete
 7. Synes det er kjempegøy å følge med på all den positive oppmerksomheten du får, Ida! Det er vel fortjent. Du sprer mye glede! Det var leit å høre at du har mistet mammaen din. Jeg er sikker på at hun ville syntes matkunsten din var fantastisk! Klem fra Ine

  ReplyDelete
 8. Hej Ida! Jag upptäckte precis din blogg och din konst, så fantastiskt fint och inspirerande. Varje kreation får mig att le stort : ) Hur kom du på att börja göra konst av mat?
  Hälsningar från Paula i Malmö, Sverige

  ReplyDelete